27 de marzo de 2012

UIB FM

El passat divendres, des de la Universitat de les Illes Balears, s'hi va emetre en directe el programa de ràdio dels 40 Principales Anda Ya! Encara que no soc oient habitual ni esporàdica de l'emissora, fa dos anys (l'anterior vegada que van venir per l'illa) també hi vaig anar i la veritat és que em va encantar.
La ràdio m'apassiona i, des de sempre, m'encantaria fer-hi feina. Crec que és una de les poques coses que el temps ha aconseguit millorar, però no canviar, i encara manté aquesta essència especial. Sempre he dit que una cançó quan sona per la ràdio no ho fa de la mateixa manera que ho pugui fer un cd o un vinil, a més de que en cap altra banda es pot conjugar de mateixa manera la música i el coneixement musical. Perquè posar una cançó rere una altra es relativament senzill -i si no fixeu-vos en la quantitat de dj's que hi ha pel món- però a veure qui és capaç de mantenir l'atenció de l'oient i aportant alguna informació rellevant. La màgia de la ràdio és un fet i veure un programa en directe, si ets ràdio-aficionat, és molt entretingut.
El saló d'actes de l'edifici Jovellanos estava totalment ple, la qual cosa feia evident que la gent continua escoltant la ràdio per molts iPods o MP4. Llavors em vaig demanar: Com és què no hi ha cap tipus d'emissora d'estudiants a la UIB? Si alguna cosa caracteritza aquesta universitat és totes les activitats culturals i adreçades als estudiants que s'hi oferten; així, seria tan utòpic realitzar un programa o emisora de ràdio? Crec que no.

Les Campus Radio o Ràdios Universitàries és un fenomen que es realitza des de gairebé inicis del segle XX i a alguns països suposen una vertadera alternativa a les emissores mainstream, funcionant no sols dins els cercles estudiantils sinó fora de la comunitat universitària. En alguns casos es tracta d'una eina d'especialització per als estudiants de carreres audiovisuals, però en la majoria de casos es tracta d'un mitjà de comunicació més, emperò, enfocat des d'una visió diferent a la dels grans mitjans. De fet, a llocs com EUA, India, Canadà, França o Nigèria, les retransmissions universitàries son de les més escoltades del país.
Podeu pensar que dur endavant una emissora/programa de ràdio sols es pot fer mitjançant una transmissió FM o AM, però també existeixen emissions low-power (de baixa potència), de circuit tancat o amb sistemes de generadors de corrent. Però sobre tot, avui en dia, existeixen les Internet radio feeds o ràdios online.
No seria possible i genial poder fer tenir una ràdio des de la nostra comunitat universitària? Jo crec que sÍ.