16 de noviembre de 2011

Santa Cecília

Una companya em recriminava que al blog faig moltes referències religioses, i la veritat és que té raó. Però aquesta vegada, si aquí (blog més o menys musical) no es pot parlar de la legítima patrona de la música, no sé on es podrà fer.
Dic legítima, perquè en els darrers anys s’han obstinat en crear i celebrar el Dia de la Música el dia 21 de juny. I que consti que és d’agrair que es facin tot tipus de celebracions musicals, però per molt que a una empresa de cervesa ho vulgui, aquesta diada ha estat sempre unida a la festivitat de Santa Cecília, el 22 de novembre.

Cecília de Roma, fou una jove que visqué a finals del segle II d.C., que des de l’infància es convertí al catolicisme. Es casà amb un jove pagà, que finalment es convertí amb el seu germà, i tots dos foren condemnats a mort pels romans. Cecília, també, però va sobreviure a la condemna de morir dins la banyera del seu propi bany, esser ficada dins aigua bullint i la seva condemna final fou morir decapitada. L’executor sense poder separar el cap del tronc, la copejà tres cops i la deixà morir entre la seva sang. Tot i així, va sobreviure durant tres dies més, dedicant-se als més necessitats i cedint la seva virginitat sempre a Déu.

Es creu que el seu vincle musical, deriva dels textos antics que en fan referència com a una màrtir real,  on es mencionen els organis, en llatí instruments musicals, però que en realitat parlen dels instruments de tortura.
Cecília de Roma. Escultura a Trastevere, Rom
A Palma, la diada es celebrarà amb la tradicional Trobada de Bandes de Palma a l’Auditori al Passeig Marítim, el diumenge 20 de novembre. El concert començarà a les 11h i com sempre conclourà amb la Banda Municipal de Palma. Pels qui no hagueu tengut oportunitat d’entrar mai dins l’edifici, aquesta és una bona ocasió perquè serà gratuït, i encara tendreu tot el dia lliure per anar a votar.