25 de octubre de 2011

Música Tradicional de Rússia i d'arreu

Com que no sols de Pop i Rock viu el músic i el musiquito, volia recomanar un concert de Música Tradicional Gitana de Rússia, que es realitzarà avui horabaixa a les 20h al Caixa Fòrum de la Plaça Weyler.

Faig aquesta recomanació no sols per preferències personals, sinó perquè a més volia tractar un tema relacionat, bastant més proper i preocupant.
Fa uns dies un company, mitjançant un fòrum d'alumnes del Conservatori Superior de les Illes, comentava la lamentable situació a la que s'avencen el estudis de Música Tradicional, que s'imparteixen al mateix centre. Desgraciadament la mala gestió i una dolenta promoció d'aquests estudis, conduiran molt segurament a què no s'organitzi una nova promoció de cara al proper curs escolar. Lamentablement altres especialitats, com Musicologia, estan també en una situació similar.

Qualsevol, pot pensar que la música tradicional o folclòrica és una cosa de vells (especialitzats -amb la seva connotació més negativa- o, directament, "carques"), i la resposta des de totes les institucions és més o menys semblant: recordem que el Conservatori Superior és una Fundació privada, però que també compta amb ajudes estatals, i cap de les dues té intenció o propostes per canviar la situació.

Llavors, em plantejo, de que serveix recolçar segons quins aspectes del nostre passat (història, llengua, costums...) i, perquè no dir-ho, inclús la música tradicional no pròpia, si llavors no responem dels nostres pròpis vagatges musicals?